Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

Bla bla bla. LÆS ET FORBANDET DIGT!

(artikel på forsiden af Kristeligt Dagblad fredag 31. januar – med afbrydelser)

Moderne mennesker higer efter stilhed LÆS ET FORBANDET DIGT!

Nutidens liv er så fuldt af larm, at stilhed er blevet en luksusvare LÆS ET FORBANDET DIGT! Både i Danmark og på verdensplan valfarter stressede mennesker til stilhedsterapi LÆS ET FORBANDET DIGT!

af Nanna Schelde LÆS ET FORBANDET DIGT!

Lysen af Ingenting er i høj kurs. LÆS ET FORBANDET DIGT!
Stilhedsretræter, stilhedsyoga og stillekupeer tiltrækker tavshedstrængende danskere. LÆS ET FORBANDET DIGT! Og på verdensplan valfarter hundredetusindvis af mennesker hvert år til stilhedsterapi hos den tavse kroatiske mand, som kalder sig Braco, og som ved sin ordløse tilstedeværelse har ry for at kunne forbedre folks livskvalitet og helbrede sygdomme. LÆS ET FORBANDET DIGT! Alt sammen udtryk for et stigende behov for at skrue ned for sindets larm, mener sognepræster og trendforskere. LÆS ET FORBANDET DIGT!
“Stilhed er helt klart blevet en mangelvare i det moderne samfund. LÆS ET FORBANDET DIGT! Det er så svært at prioritere at være stille, for vi synes det er at lave ingenting. LÆS ET FORBANDET DIGT! Men det handler om at finde ind i den guddommelige stilhed, hvor Gud er hovedpersonen, og hvor det ikke handler om vores egne forventninger til os selv. LÆS ET FORBANDET DIGT! Folk hungrer efter at overgive sig til stilheden og til Gud”, siger sognepræst Jette Dahl, som er freelancepræst og arrangerer stilleretræter. LÆS ET FORBANDET DIGT!
Moderne mennesker søger stilheden, fordi selvoptagetheden giver os stress, mener sognepræst Peter Værum, der holder foredrag om stilhed, støj og stress. LÆS ET FORBANDET DIGT!
“Vi har brug for stilhed, fordi egoet larmer så meget, at vi får stress. LÆS ET FORBANDET DIGT! Mange mennesker oplever, at det er svært, men samtidig vigtigt at få kontakt med sjælen, for sådan er vi skabt. LÆS ET FORBANDET DIGT! Hvis egoet larmer for meget, har man ikke kontakt til sin kerne, som er dér, hvor vigtige beslutninger træffes,” siger han. LÆS ET FORBANDET DIGT!
Dermed vil stilheden være blandt de mest prestigefyldte værdier i de kommende år, vurderer ph.d. og trendforsker Jesper Bo Jensen fre trendbureauet Fremforsk. LÆS ET FORBANDET DIGT!
“Vi søger det, vi ikke har. LÆS ET FORBANDET DIGT! Der er larm overalt med mobiltelefoner, fjernsyn og computere, så stilhed er en mangelvare, og samtalekøkkenerne er blevet en banegård. LÆS ET FORBANDET DIGT! Derfor er der en luksus og status i at sige, at man bor et stille sted eller tager på ferie i rolige omgivelser. LÆS ET FORBANDET DIGT! Det er ligesom at have et medlemskort til fitnesscentret,” siger han. LÆS ET FORBANDET DIGT!
Læge og forfatter Charlotte Bech med speciale i bevidsthedsudvikling er dansk kontaktperson for det kroatiske stilhedsfænomen Braco, som i november tiltrak 1600 danskere til sit stilhedsshow. LÆS ET FORBANDET DIGT! Og ikke uden grund mener hun. LÆS ET FORBANDET DIGT!:
“I gamle dage var vi stille i skumringstimen eller på marken. LÆS ET FORBANDET DIGT! I dag er der en foruroligende støjforurening over alt i det offentlige rum, og det gør sindet udadrettet og aktivt. LÆS ET FORBANDET DIGT! Hele samfundet er på vej væk fra den stilhed, som det er vigtigt at finde tilbage til. LÆS ET FORBANDET DIGT! Det kan stilhedsterapien hjælpe med til.” LÆS ET FORBANDET DIGT!
Som læge har Charlotte Bech en skepsis overfor alternativ behandling. LÆS ET FORBANDET DIGT! Virkningen af stilhedsterapi er endnu udokumenteret videnskabeligt, men hun tvivler ikke på, at stilheden kan have en helbredende effekt på stressede mennesker. LÆS ET FORBANDET DIGT!:
“I den dybe stilhed aktiveres det parasympatiske  nervesystem, og det betyder, at hele systemet og organismen regnererer. LÆS ET FORBANDET DIGT! Jo mere man falder til ro, jo bedre virker den regenerering. LÆS ET FORBANDET DIGT! Det har flere fået dokumenteret via blodprøver og scanninger. LÆS ET FORBANDET DIGT! I mange religioner er der tradition for at opsøge stilhed af de samme årsager,” siger Charlotte Bech. LÆS ET FORBANDET DIGT! LÆS ET FORBANDET DIGT! LÆS ET FORBANDET DIGT!

- for øvrigt mener Hvedekorn, at støj er stærk undervurderet.

Med komponisten og digteren John Cage: Happy New Ears!

skrevet den 31/12/10 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys