Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

Fortolkning af indkøbssedler

På min private blog havde jeg citeret dette digt af debutanten Nadia Josefine El Said fra nr. 3/4, 2010:

indkøbssedler

1. (baba)
smøre
agurk
pålæg
sødmilk+let
yoghurt
banana
kultura
brød

2. (baba)
smøre
agurge – agurk
pålæg
milk (sød)
yoghurt

3. (mor)
FYRFADSLYS
PÆRER
LOMMETØRKLÆDER
BRØD
SUKKAHOUSUT

Som Martin Glaz Serup linkede til på sin blog med følgende ord: Debutanten Josefine El Said ser lovende ud! I kommentarfeltet til den blogpost skrev en anonym vikar i går denne kommentar:

Kære Martin Glaz Serup.
Jeg er vikar for en skoleklasse som i øjeblikket læser digte på nettet. De fandt digtet her på din, litteraturanmelderen og Hvedekornredaktøren Lars Bukdahls blog og vist også på et par andre blogs, og I er enig om at det er et godt digt, en lovende debut. Eleverne spørger mig nu: Hvorfor det er et godt digt? Vil du komme med et kvalificeret bud? Jeg har meget svært ved at få dem til at forstå, hvorfor dette er så lovende en debut? (PS mange af dem skriver selv digte og vil gerne sende ind).

Som jeg så tillod mig at svare på i dag:

Kære anonyme vikar

Nadia Josefine El Saids digt er (eller lader som at det er) det, man kalder en Reaydmade: en oprindelig ikke-litterær tekst, eller her 3 tekster, som digteren stjæler fra virkeligheden og kalder et digt, og som derfor pludselig skal læse på en ny, litterær måde. Jeg, LB, læser digtet som dels et par blufærdigt kærlige portrætter (og hyldester til) far (baba) og mor gennem forskellene mellem og de små personlige træk i deres indkøbssedler (små bogstaver vs. STORE – mad (med personlige stavemåder og -tvivl, sødmilk, agurge – agurk) vs. (primært) håndfast praktiske sager (hvis man googler det fantastiske nonsensord ‘sukkahousut’ opdager man, at det er finsk (!) for nylonstrømper); og dels en afsløring af indkøbssedlen, med dens lyriske listeform, som en fantastisk, elementært KONKRET digtgenre: de ting der er brug for basta (som så altså alligevel får sit personlige præg, når man sammenligner far og mors indkøbssedler). Hils eleverne fra Hvedekorn og poesien, der meget gerne vil have dem som læsere (og skrivere).

Kærlig hilsen

Lars B

redaktør af HvedekornPS
Det andet digt af NJES [som vikaren linker til og som er at finde hos DR Testkluben lige her (og i bladet selvfølgelig) med de fabulerende forvandlinger af hendes navn synes jeg mere giver sig selv som fedt og sjovt: en syret-satirisk identitets-remse!

skrevet den 26/02/11 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys