Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

Forsvar for smaragdbrune øjne

I Politiken i dag klager en lærer over de danske stile, som 9-klasse-eleverne har skrevet til folkeskolens afgangsprøve i årog skriver bl.a.:

Elevernes forståelse af ord betydning er meget svag. Når man ser udsagn som “Og han kiggede kynisk på mig med sine smaragdbrune øjne”, så er det underholdende, men også et udtryk for, at mange elever ikke aner, hvordan relationen er mellem udtryk og indhold. De slynger om sig med halve ordsprog, halve vendinger, forkert brug af ord, og de har en udpræget tro på, at det ikke nytter noget at slå op i en etymologisk ordbog.

Jeg vil gerne fra Hvedekorns side forsvare “smaragdbrune øjne” som en original, poetisk forvrængning af den døde metafor “smaragdgrønne”; sådan som jeg tolker sætningen, er det jo netop fordi blikket er kynisk, at de smaragder, øjnene er grønne som, er helt tiljordede og -mudrede. Den sætning ville jeg som Hvedekornsredaktør ikke sætte en rød, men en brun-grøn streg under.

skrevet den 30/05/11 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys