Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

Sort Hvede

Kære redaktion

Hvorfor hedder Hvedekorn Hvedekorn?

Hvad har det med hvede og hvedekorn at gøre?

Jeg er kommunikationskonsulent for danmarks eneste hvedeølsbryggeri, Indslev Bryggeri (www.indslevbryggeri.dk)

Kh

Med venlig hilsen

Christian Andersen

Kære Christian Andersen

Hvedekorn har haft følgende navne: Klinte, 1920-21 & 1925-26, Ung Dansk Litteratur 1926-28, Vild Hvede 1930-51, Hvedekorn 1952-

Det tætteste på en officiel forklaring på navnet/navnene, jeg har fundet, er dette klip fra en jubilæums-artikel i Information 2001 af den tidligere redaktø Torben Brostrøm:

Hvedekorn, tidsskrift for litteratur og grafik, fik sit navn i 1952, da Viggo F. Møller efter 25 års enevældig redaktion af Vild Hvede overdrog arven til sin flittige bidragyder og ven, digteren Halfdan Rasmussen, og til tegneren Ernst Clausen. Han var dog i den grad identisk med begrebet, at han ikke tålte, at andre trådte ind i den samme planteskole eller i bageriet. Så de to måtte finde på et nyt navn. Det var et godt greb med den bibelske allusion, selvom det egentlig betyder, at hvedekornet er dømt til at dø: ”hvis ikke hvedekornet falder i jord og dør og dør, bliver det ene; men dersom det dør, bærer det megen frugt.” Som der står i Johannes Evangeliet, 12, 24 De efterfølgende redaktioner læste imidlertid Biblen som fanden selv, og lod hvedekornet både leve og bære frugt. Men der ligger naturligvis i det, at mange af de første, håbefulde forsøgskorn, som bliver sået i bladet, er viet til en nådig glemsel.

Sig til, hvis vi er I friske på (med øl! Sort Hvede!) at sponsorere poesioplæsninger her i Kbh.; Hvedekorn kunne også komme til Fyn med en trup talentfulde, unge, tørstige poeter!?

Mange hilsner

Lars Bukdahl
redaktør af Hvedekorn

- fra hjemmesiden:

Hvedeøl er let og elegant øl – noget af det mest forfriskende, du kan få. Indslev Bryggeri er det første bryggeri i Danmark, som er fuldt specialiseret i hvedeøl. Vi har kun udsøgte specialøl af høj brygmæssig og smagsmæssig kvalitet. Drikkes afkølet i høje, store glas som ren nydelse, til et godt måltid – eller som tørstslukker af bedste slags.

Når turen alligevel går over Fyn, så planlæg en afstikker til et gyldent åndehul. Når du nærmer dig Middelfart finder du nemt Indslev Bryggeri. Den karakteristiske, gamle fabriksbygning ligger lige ud til Store Landevej, som i gamle dage var hovedvejen og praktisk for bilister og andre vejfarende. Nu er det motorvejen, der er mest praktisk, men stadig lige i nærheden. Så tag en rask og hyggelig pause, og kør forbi Indslev Bryggeri for at få noget af det bedste danske øl med hjem fra vores butik. Og husk, det er kun her, du kan købe vores helt specielle stakitøl.

Sort Hvede

Måske er vi de første, der brygger denne sjældne øltype? Normalt brygger man stout på bygmalt, men Sort Hvede er brygget på godt 50 % hvedemalt. Sort Hvede er derfor mere rund og blød – og ikke så skarp som normal stout. Sort Hvede er helt sin egen. Sort Hvede er brygget på mørke malttyper, heriblandt en røgmalt, der giver øllet en fin røget og lakridsagtig smag. Øllet dufter svagt af kaffe og har lette noter af mørk chokolade. Sort Hvede giver en god mundfylde og har et mørkt, cremet skum. Nyd den foran kaminen på en stormfuld efterårsdag efter en lang gåtur i skoven – eller til kraftige gryderetter, vildtkød eller skimmeloste. Server øllet kælderkoldt i et højt glas, så aroma og skum får lov at træde frem. Ryst de sidste 10-15 ml inden opskænkning. Styrke: 6,5 %

skrevet den 19/06/11 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys