Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

Reklame, Hvedekorn 1, 2016

Så bregner det løs!

Mesteren Marianne Larsen debuterede i Hvedekorn 1, 1969, som syttenårig under det fejlæste navn Jane Larsen. I nr. 1, 2016, er hun gudskelov tilbage med fire umiskendeligt drastiske digte, hvoraf det første er så godt et referat af det nye nummer – og samtlige 90 + årgange for den sags skyld! – som noget; de sidste to linjer må I læse i bladet:

”Så bregnede det løs. Folk åbnede døre og vinduer/ for at sprudle uforståeligt og sukke de dejligste suk./ Sådan bregnede det løs pludseligt og uden varsel/ gennem forduftende årtusinder./ Jeg trak mig overvældet et par skridt tilbage/ og tindrede faktisk mere og mere selv om det/ føltes bregnere.”

To år før, i 1967, havde Viggo Madsen sit første bidrag med, og året før igen, for ret præcis 50 år siden, debuterede han med den poetiske roman Brandmand på to hjul. Mester Viggos bidrag til det nye nummer, ”Madsens Eventyr”, er et hovedværk i sin egen ret, de finurligste, strengt alfabetiserede miniature-forsvindingsnumre. Fx:

”I det omfang, jeg fik en chance, tog jeg den. Haps!”

Ellers kan nummeret prale med … det hele!

Blandt andet en let påvirket, natlig IC3-bevidsthedstrøm ved Rolf Sparre Johansson og en nøje aflyttet, lyddigterisk Morgen-Sonate ved Alberte Klysner.

2015-debutanterne Selina Rom Andersen og Johanne Kirkeby (i pardannelse med Islam Dibaje) er stærkt tilbage med splinternye, henholdsvis gjaldende og hvislende versioner af sig selv.

2016-debutanten Emma Finot blev født for et øjeblik siden, i 2001, men det er jo ikke det, der er interessant. Det er den evige poetiske sandhed i denne suveræne afslutningslinje:

”Som når du læser uden at forstå/ Men alligevel bliver ved med at danse”

Altså, er Hvede-læsende!

skrevet den 12/04/16 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys