Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

En ny generation

Det ser ud til, at der igen er ved at ske noget indenfor digtningen herhjemme. Vel er det for tidligt at tale om en ny bølge, og lad os ikke forcere den frem. Der findes imidlertid en vilje til at udtrykke en personlig holdning til tingen, der må vække respekt i denne massekommunikationens tid. At resultatet ikke altid svarer til hensigten er en anden og naturlig sag, men noget er på vej.
Skulle man risikere en provisorisk beskrivelse af det nye, kunne det blive noget i denne retning:
der synes at være to hovedtyper, det ”objektive” digt, der indstilles på en bestemt situation eller ting og forstørrer den op, tit med streng ordøkonomi. Og de eruptive, der vælder frem i en strøm. Begge slags er øjeblikkelige og eksistentielle, snarere end etiske. En del af de nye ting, der kommer, virker i det hele taget velgørende uafhængige og uimponerede af forgængernes; til gengæld mærker man nok stærkere end før påvirkningen udefra. Et andet træk er en voksende hudløshed, udtryk for en vitalitet, der er ved at indstille sig på nye betingelser.
Måske er der grund til at nære visse forventninger til de kommende år. I hvert fald hvad poesien angår. Et nyt klima er ved at opstå.

U.H.

[fra Hvedekorn 5, 1960]

skrevet den 21/02/19 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys