Hvedekorn 4-2018 - omslag uden tekst
Hvedekorn- Just another WordPress weblog

Hvedekorn er Årets Kulturtidsskrift 2010 er vi fandeme så!

PRESSEMEDDELELSE:
Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter uddeler på stand 412 på Bogmessen i Forum lørdag den 13. november kl. 13:00 prisen ÅRETS KULTURTIDSSKRIFT 2010 Prisen bliver uddelt til

HVEDEKORN

Hvedekorn er et vigtigt tidsskrift for ung lyrik og grafik. Men det er ikke kun et tidsskrift, hvori nyt opfindes. Også gammelt genopfindes. Alt kan finde sted. Og alt finder sted! Nu på 90. år. Hvedekorn er, som tidsskriftets nuværende redaktør, Lars Bukdahl, formulerer det… ”foruden alt andet, også kaotisk og dampagtig og forbandet intellektuel.”
Derfor giver Foreningen af Danske Kulturtidsskrifter lyrik- og grafiktidsskriftet prisen…
Forhistorien

Hvedekorn – eller Klinte, Ung Dansk Litteratur eller Vild Hvede, som tidsskriftet hed fra starten i 1920 og frem til 1952 og navneskiftet til Hvedekorn – har lagt spalter til digte af unge forfattere som Tom Kristensen, Jacob Paludan, Jens August Schade, Halfdan Rasmussen, Hans Scherfig, Tove Ditlevsen, Piet Hein, Morten Nielsen, Per Højholt, Ivan Malinovski, Frank Jæger, Klaus Rifbjerg, Otto Gelsted, Poul Borum, Benny Andersen, Inger Christensen, Cecil Bødker, Ulla Ryum, Hans-Jørgen Nielsen, Jørgen Gustava Brandt, Per Kirkeby, Dorrit Willumsen, Henrik Nordbrandt, Dan Turell, Marianne Larsen, Peter Laugesen, Asger Schnack, Søren Ulrik Thomsen, Vita Andersen, Klaus Høeck, F.P. Jac, Per Aage Brandt, Jens Christian Grøndahl, Bo Green Jensen, Juliane Preisler, Pia Tafdrup, Michael Strunge, Thomas Boberg, Morti Vizki, Pia Juul, Solvej Balle, Lars Bukdahl, Hans Otto Jørgensen, Morten Søndergaard, Tomas Thøfner, Christian Dorph, Kirsten Hammann, Helle Helle, Janus Kodal, Katrine Marie Guldager,
Lene Henningsen, Annemette Kure Andersen, Ursula Andkjær Olsen, Lone Munksgaard Nielsen, Mette Moestrup, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Janina Katz, Lone Hørslev.

For blot at nævne nogle få…  Navnelisten er meget, meget lang. Og aldeles overvældende, hvorfor tidsskriftet ogsåpraler af den på hjemmesiden.Men hvad siger listen om Hvedekorn? Flere ting, formodentlig… 1) At tidsskriftet over en horisont på 90 år ikke bare har formået at tiltrække de bedste forfattere in spe, men også 2) at tidsskriftets redaktører konstant har formået at finde talenterne i mængden af unge, uprøvede skribenter. Tidsskriftet har 3) over en horisont på 90 år formået at holde et endog meget højt kvalitetsniveau – for vel har tidsskriftet formmæssigt forandret sig – men redaktionelt har det fastholdt den linje, der helt fra begyndelsen blev udstukket. I dag kan
man derfor konstatere, at Hvedekorn er en lige så afgørende faktor, som tidsskriftet var i 1920, 1930, 40, 50, 60, 70, 80, 90 og år 2000. Hvedekorn er et medie, der både indikerer, hvem der vil blive litteraturens store navne i de følgende år og blander disse unge talenters ofte digteriske debuter med etablerede forfatteres tilbagevendende skriverier.

Kvitteringer
Som en kvittering for prisen har tidsskriftets redaktør, Lars Bukdahl, arrangeret 2 x 1 times HVEDEKORNSDIGTEROPLÆSNING lørdag den 13 og søndag den 14. november fra henholdsvis kl. 14 og kl. 13, begge dage på stand 412 i Bogmessen i Forum.
Tidligere prismodtagere
2009 Victor B. Andersens Maskinfabrik
2008 Kritik
2007 Pist Protta
2006 Lettre Internationale
2005 Afsnit P
2004 Hikuin
2003 Ark
2002 Passage
2001 Social Kritik
2000 Dokument

skrevet den 08/11/10 del på: facebook// twitter// email//

Kom med en kommentar

Forside og billedkunst i Hvedekorn 4 2018: Kirsten Justesen. Hvedekorn er støttet af Statens Kunstfond hvedekorn.dk af One Million Monkeys